Broederij

kuikens sexenDe broederij is een belangrijk kruispunt in de keten van kip tot ei. Hier komen de broedeieren van de diverse ouderdierbedrijven bij elkaar, met als doel om als kuiken naar de opfokbedrijven te vertrekken.

Broedeieren

broedeieren op lade

Alle broedeieren komen van erkende bedrijven, die onder strenge veterinaire controle staan. Deels van bedrijven met ouderdieren van Isacom, ons dochterbedrijf, en deels van andere bedrijven. Van elke partij wordt nauwkeurig bijgehouden van welk bedrijf ze afkomstig zijn en wat de legdatum is. Aangevuld met een goede administratie is tracering altijd mogelijk. Een gedeelte van de eieren wordt hier ingepakt voor export.

Kuikens

witte kuikens spuiten

De broedeieren worden op broedladen gelegd. Deze laden worden in karren geschoven die na ontsmetting in broedmachines worden gereden. De eerste 18 dagen liggen de broedeieren in voorbroedmachines. Daarna nog 3 dagen in uitkom-machines. In al deze machines regelt een computer precies de temperatuur en de vochtigheid om zo een optimaal klimaat te krijgen voor goede broedresultaten. Na 21 dagen is het grote drukte in de broederij. De uitgekomen kuikens worden gesekst en gevaccineerd tegen de ziekte van Marek. De henkuikens worden geteld en in kuikenbakken gezet waarmee ze vervolgens getransporteerd worden.